Hae tästä blogista

TERVETULOA MEDIAKOULUUN

TERVETULOA MEDIAKOULUUN
Yhteystiedot: www.mediakoulu.fi | Tampereen kaupungin mediapedagogi: jukka.haveri(at)tampere.fi, 0503485563

Tervetuloa mediakoulun blogiin.

Vuonna 2010 perustettu Tampereen mediakoulu on mediakasvatuksen tukipalvelu peruskouluille Tampereella. Toiminta koostuu koulujen mediapajoista, opettajien täydennyskoulutuksesta , oppimateriaalituotannosta sekä kehitystyöstä. Keskeisintä toimintamuotoa mediapajoja tarjotaan kaikille tamperelaisille viidensien luokkien oppilaille. Toiminnalliset työmenetelmät kannustavat omaan ilmaisuun ja vuorovaikutukseen. Tervetuloa seuraamaan toimintaa.

Blogiarkisto

lauantai 12. lokakuuta 2019

Koulun digiarki

Tässä niksejä koulujen digiarkeen osa hyvinkin konkreettisia. Vinkit eivät välttämättä vaadi taloudellisia panostuksia vaan enemmänkin nykyisten resurssien uudelleenjärjestelyjä.  Kuvissa on esimerkkejä mediatekniikan tuomisesta luokkatilaan.

Mediapolku-pajan työpiste 1 - trikki
Mediapolku-pajan työpiste 2 - animaatio

Mediapolku-pajan työpiste 3 - musiikki, äänet

1. Oppilaan ensisijainen avain digimaailmaan on hänen oma puhelimensa. 

A) Tarjoa puhelimelle pääsy kaikkiin koulun esitystekniikkaan joko johdolla tai langattomasti. 

B) Varaa luokkaan puhelimien säilytyspiste, joka voi toimia myös latauspisteenä. 

C) Hanki lainattavia lisävirtalähteitä niin puhelimet toimivat kaikkialla. 

D) Pyydä oppilaita tuomaan koulun henkilökohtaiset kuulokkeet tai varaa muutama lainattava kuuloke oppilaille. Hanki kuulokejakoja,  jotta kaksi-kolme oppilasta voi käyttää tarvittaessa samaa puhelinta. 

 E) Tehkää lista muutamasta perusohjelmasta, joita oppilailla pitäisi olla ja tarjotkaa kodeille mahdollisuus hankkia ne  ostosetelillä henkilökohtaiseen käyttöön esim 20 e / lukuvuosi. Panostakaa ohjelmien laatuun eikä määrään.  Usein ohjelmien ilmaisversiot ovat vain mainoksia ohjelman toimivasta versiosta. 

 2. Välineet ilman toimivia ja muuttuviin tarpeisiin soveltuvia ohjelmia eivät tuo lisäarvoa oppimiseen 

 A) Anna oppilaille valinnanvapaus ohjelmien hyödyntämiseen ja pyydä dokumentoimaan miten lopputulokseen päädyttiin ja millä. 

B) Suosi oppilaiden omia opetustuokiota, joissa he voivat opastaa tekotavoissa tai käyttämissään ohjelmissa. 

C) Tarjoa opettajille mahdollisuus ladata koulujen laitteiden ohjelmia vaikka kaupungin ohjelmapankista. Mobiilit välineet on tehty joustaviksi palvelemaan monimuotoista uuden OPS mukaista oppimista. Mikäli keskitetty ohjelmistohallinta estää tämän toiminnan, kannattaa sen käyttöä harkita. Tavoitteena ei ole opiskella ohjelmia vaan asioita, joiden toteuttamiseen oppilaat voivat valita ohjelmia ja yksilöllisiä keinoja. Sama oikeus on myös opettajilla. 

 3. Oppimisympäristön muunneltavuus merkitsee av-tekniikan joustavuutta ja liikuteltavuutta

A) Luovu kiinteästä dokumenttikamerasta ja siirry telineeseen, johon voidaan liittää vaikka puhelimen, josta kuva heijastetaan esitystekniikkaan. 

 B) Hanki näyttö (ohjelma) johon voit liittyä useamman kuvalähteen samanaikaisesti. Tee tämä mieluiten langattomasti. Näytön ei tarvitse olla kosketusnäytöllinen, koska laitteet, jotka ovat siinä kiinni, ovat.

C) Hanki 4 -6 pienempää liikuteltavaa näyttöä ryhmätyöskentelyyn. Kytke näyttöihin kuulokejaot esim viidelle. Vaadi näytöille helppo kiinnitettävyys esim magneetti, jolloin pienistä monitoreissa voi koota myös yhden suuren. Luksusta olisi jos näyttö toimisi akkuteknologialla. 

 4. Erota toisistaan nopeat harjoitukset ja suunnitelmalliset aikaa vievät projektit. 

 A) Moni tunneilla tehtävistä digitaalisista töistä on kerran tehtäviä harjoituksia. Vapauta nämä työt arkistoinnista (esim. O365), olennaisinta on niiden esittäminen. Käytä tässä apuna avoimia rajapintoja hyödyntäviä sovelluksia. 

 B) Hanki luokkaan helppo langaton järjestelmä kokeilujen esittämisen esim Apple TV tai Ghrome Cast. Järjestelmän ei tarvitse välttämättä tukea tietokoneiden näyttöjen projisointia, koska kokeiluista pääosa tehdään mobiililaitteilla (puhelimet, tabletit). 

 5. Siirrä painopiste digitaalisessa kulttuurissa käyttäjästä tekijäksi.

 A) Hanki av-varusteita, joita oppilas voi käyttää oman ilmaisun apuna esim. kameranjalat, mikrofonit. 

 B) Varaa kouluun riittävän suuri media-monitoimitila, jota luokat voivat tarvittaessa hyödyntää esim media- tai projektityöskentelyssä. Jos ei muita tiloja ole käytössä,  aktivoi vaikka näyttämö kyseiseksi tilaksi. Näyttämöllä on jo useimmiten valot ja tila ei ole aina käytössä. Usemmiten näyttämätila rajataan jo lähtökohtaisesti mustilla verhoilla, joten se sopii tältäkin osin erittäin hyvin tyhjäksi muunneltavaksi tilaksi.

 C) Siirrä painopiste oppimateriaalin käyttämisestä oppimateriaalien tuottamiseen. Luo oppilaiden tuottamista materiaaleista kirjasto. Yhdistele kirjastossa digitaalista ja analogista julkaisutekniikkaa (katso kohta 6). 

6. Yhdistä digitaalisen maailman rikkaus analogisen maailman selkeyteen 

Tiivistä monimutkainen kokonaisuus havainnolliseksi esitykseksi esim. julisteeksi joka sisältää AR- tekniikan välityksellä rikkaan ja tarpeen mukaan syvenevän digitaalisen sisällön.

 7. Digitaalisuus tarjoaa mahdollisuuksia materiaalien saatavuuteen ja yksilölliseen tapaan oppia. 

Oppilas voi vaikuttaa yhä enemmän tapaan miten oppia. Pyydä oppilaan dokumentoimaan ja jakamaan tapoja oppia esimerkiksi toteuttamilla opetustuokioilla, joissa oppilas tai oppilasryhmiä opettaa muuta luokkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti