Hae tästä blogista

TERVETULOA MEDIAKOULUUN

TERVETULOA MEDIAKOULUUN
Yhteystiedot: www.mediakoulu.fi | Tampereen kaupungin mediapedagogi: jukka.haveri(at)tampere.fi, 0503485563

Tervetuloa mediakoulun blogiin.

Vuonna 2010 perustettu Tampereen mediakoulu on mediakasvatuksen tukipalvelu peruskouluille Tampereella. Toiminta koostuu koulujen mediapajoista, opettajien täydennyskoulutuksesta , oppimateriaalituotannosta sekä kehitystyöstä. Keskeisintä toimintamuotoa mediapajoja tarjotaan kaikille tamperelaisille viidensien luokkien oppilaille. Toiminnalliset työmenetelmät kannustavat omaan ilmaisuun ja vuorovaikutukseen. Tervetuloa seuraamaan toimintaa.

Blogiarkisto

sunnuntai 17. marraskuuta 2019

Huomioita YouTube:sta

YouTube on osa arkeamme. Arjen taidot ovat eräs uuden OPS:n laaja-alaisen osaamisen tavoitteista joten YouTube:n käytön opiskelu kuuluu ja sopii kouluun. Tässä huomioita aiheesta ennenkaikkea käyttöehdoista.

Google päivitti Youtuben käyttöehdot heinäkuussa 2019. Muutama käyttöehdon kohta on olennainen koulun kannalta. Esitän huomiot kohdista niin että mukana on myös ehdotus kuinka koulussa voi ja kannattaa palvelua hyödyntää. Liitteenä on aina myös kuvakaappaus ehdon kohdasta. Ehdot löytyvät kokonaisuudessaan täältä:
https://www.youtube.com/static?gl=FI&template=terms


1. Youtuben käytön ikärajat

ehdot
- "Alle 18-vuotiaalla henkilöllä tulee olla vanhemman tai huoltajan lupa"

- "Voit käyttää Palvelua, jos olet vähintään 13-vuotias."


vaikutus ja ehdotus (katso myös kohta 2)
- Palvelujen ikärajat ovat koulussa tärkeitä, koska ne luovat pohjan sopimusten ymmärtämiselle ja turvallisuudelle. Emme antaisi koulussa oppilaiden katsoa k-18 elokuvaa (vaikka esitysluvat olisivatkin ) ellei oppilas olisi täysi-ikäinen.
- Ikärajojen huomioiminen merkitse sitä että YouTuben sisältöä voi hyödyntää yläkoulun puolella mutta alakoulussa tulisi käyttää YouTube Kid-palvelua, jos YouTubea halutaan käyttää vaikka lähdeaineistona.


2. YouTube-videoiden esittäminen koulussa
Tässä kohdassa käsittelen videoiden esittämistä esim. luokassa en niiden muuta käyttöä esimerkiksi lähdeaineostona, joka on oppilaan henkilökohtaista käyttöä.

ehdot
- "... et siis saa esimerkiksi näyttää videoita tai toistaa musiikkia Palvelusta julkisesti"
- " Tässä laissa tarkoitettu opetus on julkista." (Perusopetuslaki)vaikutus ja ehdotus (viittaus kohtaan 1)
- Koska opetus on perusopetuslain mukaan julkista (pykälä 19) ei YouTube-videoita voi siis esittää koulussa vaikka ikärajat toteutuisivatkin.
- Koulun kannattaa julkaista videoita esityskäyttöön jonkin muun kuin YouTube-kanavan kautta. Vaihtoehtoja on useita alkaen ilmaisesta Google Drive-palvelusta, jonka laatu ja tekniikka on sama kuin YouTubessa
- Kohdassa 1 toin jo esille että rajoitus ei estä YouTuben käyttöä lähdeaineistona, jolloin oppilas käyttää sitä henkilökohtaisesti  esimerkiksi harjoittelemalla sen avulla vaikka soittamaan. Yhteisesti esitettävät materiaalit tulee vain julkaista muualla.


CC-lisenssistä
Materiaalien julkaiseminen CC-lisenssillä tarjoaa laillisen mahdollisuuden aineiston käyttöön vaikka osana omaa projektityötä. CC-lisenssi ei kuitenkaan poista YouTube:n käyttäehtoja eikä siis ole keino esittää materiaalia julkisesti ei myöskään YouTube:n kautta.


Lopuksi
Kirjoituksen tarkoituksena on ollut nostaa esille käyttöehdot, jotka niin oppilaat ja opettajat löytävät helposti ja joista harvemmin keskustellaan. Niidenkin puitteissa YouTubea voi ja kannataa hyödyntää koulussa vastuullisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti